Fra matsvinn til matvinn! - 85% halverte matsvinnet sitt på åtte uker

Se prosjekt

Bakgrunn

Kan enkle grep kutte matsvinn i husholdningen? Ja, det kan det. I Matvett-utfordringen halverte 85 % av deltakerne matsvinnet sitt på bare åtte uker. De planla bedre, brukte handleliste, fryste rester – og laget middag av det de allerede hadde. 9 av 10 fikk familien med, og 3 av 4 kastet mindre mat generelt – ikke bare de varene de hadde valgt. Hva var nøkkelen? Det får du vite her.

Matsvinn er et stort miljøproblem – norske husholdninger står for over 40 % av det totale matsvinnet. Matvett ønsket å teste nye løsninger basert på atferdspsykologi og nudging, for å skape varige endringer i folks matkastevaner.

Prosess

Hovedmålet med Matvett-utfordringen var å endre folks matkastevaner i løpet av åtte uker. 231 personer fra hele landet deltok i Matvett-utfordringen. De valgte tre matvaretyper de skulle kaste mindre av, laget en konkret plan og hadde tilgang til en landingsside med informasjon om strategier de kan bruke for å klare å nå målet sitt. Nudgegruppen fikk daglige SMS-påminnelser og ukentlige motiverende meldinger basert på atferdspsykologiske prinsipper.

Et bilde som inneholder tekst, Mobiltelefon, Mobilenhet, Bærbar kommunikasjonsenhetAutomatisk generert beskrivelse
Bilde: Matvett

Resultat

  • 85 % kastet mindre mat
  • 100 % tok i bruk nye strategier, som planlegging, handleliste og restemat
  • 9 av 10 involverte familien
  • 3 av 4 kastet mindre mat generelt – ikke bare matvarene de valgte
  • Økt bevissthet, mestringsfølelse og vilje til varig endring

Matvett-utfordringen viser at små, målrettede tiltak med støtte fra atferdspsykologi gir stor effekt. Selv deltakerne uten daglige påminnelser viste fremgang – det å velge konkrete mål og lage en plan var i seg selv en gamechanger.

Basert på funnene jobber Matvett nå for en nasjonal strategi for å redusere matsvinn – med lokale tiltak, digitale verktøy og støtte til husholdninger over hele landet.
Les hele rapporten her.

Matbransjen

Hva fungerte ikke?

Det å følge deltagerne over 8 uker kan begrense muligheten for å studere langvarig atferdsendring. Seks måneder etter endt pilot vil vi undersøke hvordan det har gått med deltagerne, som vil gi oss svar på om deltagelsen i matvett-utfordringen ga varig endring.